16. lutego b.r. w ramach rozpowszechniania zdrowego stylu życia w sali teatralnej Ośrodka uczennica Karolina Biernat przedstawiła prezentację multimedialną pt. „Zasady zdrowego żywienia”. Wskazała, że należy kierować się wynikami najnowszych badań naukowych, które zalecają wykorzystywanie w codziennym życiu piramidy żywieniowej. W atrakcyjny i przystępny sposób rozwinęła temat.
Gość specjalny, mistrz kuchni Zbigniew Kurleto przeprowadził pogadankę dotyczącą racjonalnego odżywiania się. Jako doświadczony kucharz powiedział, że należy kierować się rozumem, ale także zawierzyć swojej intuicji i potrzebom. Podkreślił znaczenie kuchni tradycyjnej, wypracowanej przez lata doświadczeń naszych przodków. Dodał, że zawsze należy zachowywać umiar i ostrożność.
Podzielił się swoim doświadczeniem w pracy ze sportowcami, jako osoba przyrządzająca im posiłki. Opisywał jak sportowcy, między innymi Adam Małysz, poświęcają wiele uwagi właściwemu odżywianiu się i bez dyskusji podporządkowują się zaleceniom specjalistów w tej kwestii. Przyjemność płynąca z jedzenia staje sprawą drugorzędną, gdyż bez właściwego żywienia nie ma możliwości osiągnięcia jakiegokolwiek sukcesu.
Uczestnicy spotkania zostali zaproszeni na dalszy ciąg degustacji potraw przygotowanych przez uczennice
I i II klasy gastronomicznej pod kierunkiem nauczycieli Bożeny Buckiej i Agnieszki Spisak.